صنایع غذایی از مهم‌ترین صنایع در تمامی کشورها است. بدلیل اهمیت این صنعت در دنیا گستردگی بسیاری در این صنعت وجود دارد. این صنعت همچنین به یکی از بزرگترین مشکلات کشورها نیز تبدیل شده است، زیرا تولیدکنندگان مواد غذایی کمیت را در اولویت قرار داده‌اند و کیفیت را نادیده گرفته‌اند. امروزه صنعت غذا گستردگی بسیاری یافته است و از تولیدات کوچک، سنتی و خانوادگی تا تولیدات صنعتی بزرگ و کارخانه‌ها گسترش یافته است. در گذشته صنایع غذایی به کشاورزی محلی یا ماهیگیری وابستگی بسیاری داشت که به معنای استخدام کارگران فصلی برای تامین مواد غذایی اولیه‌شان بود.

صنایع غذایی چیست

صنایع غذایی چیست

اجزای اصلی صنایع غذایی کدام ها هستند؟

صنایع غذایی از صنایع گسترده‌ای است که در بسیاری از کشورها اهمیت بسیاری دارد. این صنعت شامل 8 تکنولوژی شیر و لبنیات، کنسروسازی، روغن و چربی خوراکی، غلات، قند و شکر، قنادی و نوشیدنی، بسته‌بندی  و صنایع گوشت می‌شود. در تمامی این صنایع به بررسی ویژگی‌های ماده اولیه ورودی، خصوصیات فیزیکی شیمیایی محصول نهایی و تکنولوژی‌های مورد استفاده برای تولید آن محصول در طی فرآوری خوراک در هر کدام از بخش‌ها می‌پردازد.

صنایع غذایی چیست

صنایع غذایی چیست

صنعت تولید شیر و لبنیات

صنعت تولید شیر در FDA بر اساس دوشش کامل از پستانداران سالم بدون وقفه یا افزودن یا کاستن ماده‌ای افزودنی به آن است. بر مبنای همین با توجه به ویژگی‌های فیزیوشیمیایی شیر می‌توان از شیر محصولاتی را تهیه کرد. دانشمندان و فارق التحصیلان رشته صنایع غذایی بر مبنای همین اطلاعات و ویژگی‌های مورد نیاز به بررسی روش‌هایی برای کنترل بهتر و افزایش کیفیت و خواست‌پذیری محصول می‌پردازد.

صنایع غذایی چیست

صنایع غذایی چیست

صنعت کنسروسازی

کنسروسازی از واژه conserve گرفته شده است و با واژه canning متفاوت است. در صنعت کنسروسازی از تولید مواد غذایی تا بسته بندی و نوع مواد نگهدارنده موردنیاز برای تولید کنسرو مورد توجه قرار می‌گیرد. کنسروسازی به معنای روش‌های نگهداری مواد غذایی است که یکی از این روش‌ها قوطی کردن یا همان canning است.

صنایع غذایی چیست

صنایع غذایی چیست

صنعت روغن و چربی خوراکی

استخراج روغن از دانه‌های روغنی با استخراج کردن روغن از میوه‌های روغنی متفاوت است. همچنین این روش‌ها تفاوت‌های اساسی با جداسازی چربی‌های حیوانی دارد. افرادی که در حوزه صنایع غذایی روغن و چربی‌های خوراکی فعالیت می‌کنند می‌توانند به طراحی روش‌هایی برای استخراج بیشتر و بهتر روغن‌های خوراکی سالم و تهیه کنجاله‌ای عاری از آلودگی برای دام‌ها و طیور بپردازند.

صنعت تولید غلات در صنایع غذایی

غلات و نان بخش عمده‌ای از منبع دریافت انرژی روزانه انسان‌ها را تشکیل می‌دهد. تهیه غلات سالم برای انسان‌ها و تهیه یک غذای مطلوب با حفظ ارزش غذایی موردنیاز وظیفه‌ای است که مسئولان صنایع غذایی باید آن را برطرف کنند.

صنایع غذایی چیست

صنایع غذایی چیست

صنایع تولیدی قند و شکر

صنعت تولید قند و شکر جزو فرآوری سومین مواد غذایی قرار می‌گیرد و بسیاری از افراد طرفدار آن هستند. قند و شکر از مواردی هستند که مصرف آنها در میان مردم بسیار مرسوم است. به همین دلیل روش‌های نگهداری و حفظ کیفیت  محصولات قندی و شکری بسیار اهمیت دارد. در منابع خام قندی موجود در جهان همواره ناخالصی وجود داشته شده است و حذف این ناخالصی‌ها و بدست آوردن روش‌های مناسب برای آماده‌سازی این منابع و استخراج کامل با خلوص بالا در علوم صنایع غذایی می‌گنجد.

صنایع غذایی چیست

صنایع غذایی چیست

نتیجه گیری

علم صنایع غذایی بدلیل اهمیت بسیار در تولید مواد غذایی و سلامت انسان‌ها گستردگی بسیاری یافته است.