سختی آب چیست؟-آب با سختی بالا را نخورید
زیستن انسان بدون آب غیر ممکن است. جایگزین کردن آب با هیچ نوشیدنی دیگری غیر ممکن است، زیرا بدن انسان برای داشتن عملکرد سالم و درست نیاز به داشتن آب دارد و این نیاز را نمیتوان با هیچ نوشیدنی دیگری جایگزین کرد. اگر آب آشامیدنی مصرفی توسط افراد سالم نباشد یا یونهای غیرضروری در آن وجود داشته باشد، در طولانی مدت باعث ایجاد بیماریهای گوارشی و عفونی میشود. به همین دلیل باید از سالم بودن آب قبل از مصرف آن اطمینان حاصل کرد؛ یکی از مواردی که باید در تایید سلامت آب بررسی شود میزان سختی آب است. در این مقاله از رایمون لب به بررسی اینکه سختی آب چیست و چگونه میتوانیم آن را در آزمایشگاه شیمی اندازهگیری کنیم، میپردازیم.

سختی آّب چیست
سختی آب چیست؟
سختی آب یا water hardnes از مهمترین فاکتورهایی است که در تامین سلامت آب باید آن را درنظر بگیریم. در صنعت تصفیه آب وجود داشتن املاح معدنی و یونهای فلزات سنگین مانند یونهای کلسیم، منیزیم و آلومینیوم و روی و ترکیبات بیکربنات و سایر فلزات در آب آشامیدنی بررسی میشود و زیاد بودن این یونها باعث میشود تا درجه سختی آب بالا رود و مضراتی را برای سلامتی انسانها و کسانی که از آب استفاده میکنند، بوجود آورد. جالب است بدانید سنگین بودن آب حتی به تجهیزات صنعتی آسیب وارد میکند. سختی آب با TH شناخته میشود.

سختی آب چیست؟
انواع آب سخت
نکتهای که باید در مورد سختی آب درنظر بگیرید این است که تفاوت زیادی در انواع مواد معدنی و نمکهایی که در آّب حل میشوند وجود دارد. براساس نوع مواد معدنی و نمکهایی که ممکن است در هر آب وجود داشته باشد، سختی آب به 3 دسته تقسیم بندی میشود.

سختی آب چیست
سختی موقت آب یا سختی کربناتی
سختی موقت آب به نوعی از سختی گفته میشود که مقدار بیکربنات کلسیم و منیزیم و آهن در آن بیشتر از حد مجاز است. مهمترین ویژگی سختی موقت این است که میتوانید آن را با حرارت دادن و جوشاندن حذف کرد. همچنین میتوان ph آب را کاهش داد تا اثر نمکهای کربناتی حذف شود.
سختی دائم یا بی کربنات
سختی آب دائم بدلیل وجود بیش از حد نمک سولفات، نیترات و کلرید کلسیم، منیزیم و آهن بوجود میآید. دلیل نامگذاری این نوع از سختی به اسم سختی دائم این است که این نوع سختی با افزایش دمای آب و جوشاندن آن باعث ته نشینی نمکهای غیر کربناتی آن نمیشود و برای حذف کردن آنها به تجهیزات زیادی نیاز است.

سختی آب
سختی کل آب
اگر آبی هم سختی موقت و هم سختی دائم داشته باشد، به آن سختی کل آب میگویند و مقدار کربنات کلسیم آن بیشتر از یک میلی والان است. اگر میخواهید ببینید سختی آب کربناتی است یا نه، میتوانید ببینید که آب میزان قلیایی بودنش بیشتر از سختی کل است یا نه، اگر بیشتر بود سختی آب کربناتی است.
ضررهای استفاده کردن از آب سنگین
مهمترین خطر وجود داشتن فلزات سنگین در آب، مسمومیتهای طولانی مدت انسان و خطرات زیست محیطی است که میتواند به جا بگذارد. اگر آب سختی بالایی داشته باشد باعث ایجاد اختلال در رشد و تکامل کودکان میشود و همچنین باعث بروز بیماریهای قلبی و عروقی و کلیوی میشود. استفاده کردن از آب سنگین همچنین باعث اثر گذاشتن بر روند رشد گیاهان و حیوانات میشود و اثر منفی بر جای میگذارد. برای جدا کردن بخش زیادی از آلایندهها میتوانید با روش اسمز معکوس برای تصفیه آب استفاده کنید.

سختی آّب چیست
استاندارد سختی آّب آشامیدنی چقدر است؟
طبق استاندارد سازمان بهداشت جهانی استاندارد آب آشامیدنی باید عددی زیر 100 باشد تا سالم گزارش شود. آّب آشامیدنی لوله کشی شهری سرشار از املاح مضر است که این املاح شامل آلومینیوم، آرسنیک، کلر، نیتریت، نیترات و املاح سرطانی دیگری است که باعث بروز بیماریها و مسمومیتهایی در بدن انسان میشود.

سختی آب
انواع روش های تعیین سختی آّب چیست؟
اگر آب مصرفی شما سختی زیادی داشته باشد باعث ایجاد بیماریهای بسیاری میشود بنابراین در آزمایشگاههای شیمیایی با استفاده از روشهای مختلف آزمایشگاهی سختی آب آشامیدنی را به مقداری که سازمان بهداشت جهانی اعلام کرده است، میرسانند.
کاهش سختی آب مبتنی بر سنجش الکتریکی: این روش بر اساس تغییر مقاومت الکتریکی آب در اثر وجود املاح معدنی کار میکند.
روش بر اساس سنجش جذب اتمی: روش جذب اتمی بر اساس جذب اتمی یونهای کلسیم و منیزیم کار میکند.
روش EDTA: روش EDTA از متداول ترین روشهای اندازه گیری سختی آب است. در این روش مقدار مشخصی از آب را با یک محلول استاندارد EDTA واکنش میدهند. سختی آب در این روش براساس میزان مصرفی EDTA محاسبه میشود.
روش تیتراسیون: روش تیتراسیون روش متداول دیگری برای اندازهگیری سختی آب است. در روش تیتراسیون مقدار مشخصی از آب را با یک محلول استاندارد سولفات سدیم واکنش میدهند. میزان سختی آب در این روش براساس حجم محلول استاندارد سولفات سدیمی که مصرف میشود، محاسبه میشود.

سختی آب
تفاوت سختی آب با TDS
TDS به کل جامدات محلول در آب گفته میشود. اما سختی آب بخشی از TDS است. سختی آب به منیزیم و کلسیم موجود در آب گفته میشود و این دو عنصر بخشی از تی دی اس محسوب میشود.
نتیجه گیری
قبل از نوشیدن هر آب آشامیدنی باید به اینکه دقت کنید که سختی آن پایین باشد. در این مقاله درباره سختی آب به طور کامل توضیح داده شد که میتوانید از آن برای اطمینان از اینکه آبی که مصرف میکنید سالم است یا خیر استفاده کنید.
ثبت ديدگاه