صنعت غذا تاریخچهای طولانی در تاریخ دارد که از گذشتههای دور تا کنون تحت تاثیر فرهنگ و تکنولوژی تغییرات بسیاری را متحمل شده است. چرخ کردن، خیس کردن، مایع کردن، امولسیون کردن، پختن، ترش کردن، پاستوریزه کردن، نگهداری و بسته بندی مواد غذایی از مواردی است که در صنایع غذایی بررسی میشود. تاریخچه صنایع غذایی از مهمترین صنایع هر کشور از جمله ایران است که قدمت آن به زمان راهاندازی اولین رستوران و فستفود در دنیا بازمیگردد. این صنعت از ابتدای پیدایش تا کنون تحت تاثیر فرهنگ، تکنولوژی و سلایق مردم به شکلی خلاقانه تغییر کرده است، تا بتواند غذاهای لذیذ و متنوعی را طبق ذائقه افراد برایشان فراهم آورد.

تاریخچه صنایع غذایی
نگهداری خام مواد غذایی در ماقبل از تاریخ
قدمت نگهداری مواد غذایی به شکل خام به قبل از تاریخ بازمیگردد. در روشهای اصلی نگهداری مواد غذایی به شکل خشک کردن مواد غذایی در آفتاب، تخمیر کردن آنها و انواع روشهای مختلف پخت مانند برشته کردن، دود کردن مواد غذایی و بخارپز کردن مواد غذایی بود. برای یادگیری رشته صنایع غذایی میتوانید به آموزش صنایع غذایی رایمون لب مراجعه کنید.
همچنین در دوران ماقبل تاریخ برای حفظ و نگهداری مواد غذایی خام آنها را نمک سود میکردند. با نمک سود کردن گوشت رطوبتی که باعث پوسیدگی و کپکزدگی آن میشود را بیرون میکشیدند و آن را برای تغذیه رزمندگان و ملوانان که به گوشت تازه دسترسی نداشتند سالم نگه میداشتند. همچنین سبزیجات کنسرو شده برای اولین بار در این دوران برای ملوانان که اغلب به دلیل کمبود ویتامین C در غذاهای دارای نمک دچار اسکوربوت شدند میتوانست نجاتدهنده باشد.

تاریخچه صنایع غذایی
تاریخچه صنایع غذایی در ایران
صنعت غذا در ایران تاریخچهای طولانی دارند که قدمت آن به زمان باستان بازمیگردد. ایران از زمانهای گذشته یکی از مراکز تغذیه و آشپزی متنوع در دنیا بوده است. اثرات مختلف فرهنگها و اقوام مختلف صنعت غذا را در ایران تحت تاثیر قرار داده است. صنعت غذا در ایران تحت تاثیر عوامل مختلفی همچون آب و هوا، اقلیم، منابع طبیعی و کشاورزی قرار گرفته است. از زمانهای قدیم تا کنون مردم ایران به کشاورزی و تولید محصولات غذایی بسیار اهمیت میدادهاند. کاشت و برداشت محصولات کشاورزی همچون گندم، جو، سبزیجات و میوهها از زمینهای کشاورزی در ایران انجام میشده است. تنوع بسیار منابع طبیعی باعث وجود داشتن غذاهای متنوع و خوشمزه در ایران شده بود. غذاهای مانند قابلی، کباب، خورشت و غذاهای دریایی بسیار در ایران معروف بودهاند و هستند. همچنین در کشور ایران بدلیل وجود داشتن انواع متنوعی از ادویهها و ترکیبات طبیعی که عطر و طعم منحصر بفردی به غذا میدهند. همچنین مصرف نان و غلات در وعدههای غذایی در ایران بسیار رایج است.

تاریخچه صنایع غذایی
پیشرفت صنعت غذا در دهههای اخیر
صنعت غذا در ایران در دهههای اخیر بسیار پیشرفت کرده است. از عوامل اصلی که باعث پیشرفت صنایع غذایی شده است، فناوری و نوآوری در عصر حاضر است. از روشهای نوین تولید و بستهبندی مواد غذایی گرفته تا ابزارهای پیشرفته در صنعت کشاورزی و دامپروری که همه اینها باعث بهبود کیفیت و بهداشت محصولات غذایی شده است. با پیشرفت صنایع غذایی انواع جدیدی از محصولات غذایی به بازار عرضه شده است که از آنها میتوان محصولات غذایی آماده مانند غذاهای بستهبندی شده و غذاهای سریع را نام برد. این محصولات بدلیل راحتی در استفاده و صرفه جویی در زمان برای آماده سازی جایگاه خاصی در بازار پیدا کردند. محصولات غذایی بدون گلوتن، بدون لاکتوز و بدون شکر بدلیل علاقه مردم به مصرف آنها جایگاه خاصی در بازار دارند. صنایع غذایی در دهههای اخیر در تولید محصولات و فرآوری و نگهداری غذا پیشرفتهای بسیاری در این صنعت داشتهاند. روشهای جدید مانند خنککنندهها، فریزرها و تکنیکهای جوشدهی به ما کمک میکنند تا مواد غذایی را برای مدت طولانیتری نگهداری کنیم.

تاریخچه صنایع غذایی
با پیشرفت صنایع غذایی روشهای بهتری برای انتقال و توزیع محصولات غذایی به بازار ایجاد شده است. امروزه از طریق راههای حمل و نقل سریع و امن محصولات غذایی را در سریعترین زمان ممکن به مکانهای موردنیاز توزیع میکنند.

صنایع غذایی
نتیجه گیری
صنایع غذایی از مهمترین صنایع در کشورهای مختلف هستند که تاریخچه طولانی دارد. در ایران نیز صنعت غذا قدمتی به اندازه تمام تاریخ دارد که بر اساس سلایق افراد و پیشرفت تکنولوژی دستخوش تغییر شده است.
ثبت ديدگاه